Січень 15, 2020
Автор статті: д.м.н. Мунеакі
Такахата (BioBank Co. Ltd.)
Японська їжа зареєстрована як
нематеріальна культурна спадщина. Можна припустити, що вона сприяє підтримці
здоров'я японців, але існує дуже мало досліджень, які доводять цей факт.
Надаємо вам пояснення того, яким чином японська їжа може бути корисна для
нашого здоров'я.
Переваги японської їжі для
здоров'я перевірені!
Японія відома в усьому світі як
країна довгожителів. Середня тривалість життя населення Японії продовжує
зростати з року в рік. Переваги «японської їжі (Васхоку: японська традиційна
культура харчування)» для здоров'я були визнані в усьому світі і зареєстровані
як всесвітня нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО в грудні 2013 року. У
всьому світі проводилися різні дослідження з питань, що стосуються переваг
японської кухні. Однак, оскільки більшість досліджень зосереджено тільки на
одному продукті харчування або комбінації всього лише кількох інгредієнтів для
підтвердження їх споживчого ефекту, загальна користь від японської їжі не
підтверджена.
З давніх часів у японців є
традиція вживати рис в якості основного продукту харчування, використовуючи
додаткові харчові інгредієнти, такі як риба, овочі, соя, і ферментовані
продукти, такі як місо і соєвий соус. Дослідники відтворили ці різні японські
страви, ліофілізували їх (висушили шляхом заморозки), переробили в порошок, щоб
перевірити дію їх харчового складу на здоров'я. Ось приклад таких
експериментів.
Дослідники протягом певного
періоду часу відтворювали японське і американське харчування, яке згодовували
піддослідним щурам. Вони порівняли стан генів печінки щурів і досліджували дію
різних компонентів їжі на живий організм щурів. В результаті, рівень
холестерину в печінці у щурів, яких годували відтвореним японським кормом, був
на 30% менше, ніж у щурів, яких годували американською їжею, також зазначалося
стимулювання енергоспоживання організмом. Цей результат показав, що японська
їжа корисна для здоров'я на генетичному рівні.
В останні роки в японську кухню додають м'ясо, молоко, олію і жири, а також широке поширення в Японії отримало харчування західного типу. За останні 50 років японська кухня дуже сильно змінилася. Вплив західної їжі в значній мірі відбивається в сучасній японській кухні. Випічка і смаження стали основними методами приготування їжі, а кількість інгредієнтів, які використовуються в японській дієті, зменшилася і стало незбалансованим. Нижче наведено дослідження, проведене командою вчених з Університету Тохоку про користь японської їжі для здоров'я.
Сьогоднішнє харчування проти
харчування в минулому. Яке з них здоровіше?
За даними Національного інституту
дослідження здоров'я і харчування, для оцінки впливу японської їжі на
підтримання здоров'я, для вивчення були відтворені дієтичні меню 1960 1975,
1990 і 2005 років. Відтворена їжа була змелена в порошок і згодована мишам для
перевірки впливу цих дієт на здоров'я. В результаті, миші, яким згодовували
японську їжу зразка 1975 року народження, мали найнижчий рівень вісцерального
(внутрішнього) жиру, зазначалося стимулювання енергоспоживання. Цей результат
дозволяє припустити, що в 1975 році японська дієта з меншою ймовірністю
дозволить нашому організму накопичувати вісцеральний жир і отримати ожиріння.
Це показує, що японська їжа має велику користь для здоров'я.
Був проведений експеримент для доказу того, що ця японська дієта 1975 року також корисна і для людей. Експерти вивчили вплив японської їжі в рамках дослідження на здорових людях і людей з легким ожирінням, порівнюючи результати сьогоднішнього харчування і харчування 1975 року. В результаті, група людей з легким ожирінням, які харчувалися японської їжею 1975 року народження, показала зниження індексу маси тіла і самої маси тіла. Рівень їх холестерину, HbA1c (середній рівень глюкози в крові за останні кілька місяців, цукровий діабет індекс), і обхват талії мав тенденцію до зниження. Крім того, навіть в групі здорових людей, які отримували харчування 1975 року народження, спостерігалось поліпшення фізичної здатності і зменшення стресу. Цей результат свідчить про те, що японська дієта зразка 1975 року є ефективною для підтримки нашого здоров'я.
Японська дієта 1975 року має наступні п'ять характеристик.
1. Харчування різними інгредієнтами в маленьких порціях. Присутня різноманітність у виборі інгредієнтів. В цілому – 3 страви разом з основними і гарнірами.
2. Головними способами приготування були кип'ятіння, пропарювання і вживання сирої їжі. Також поряд з цими 3 способами використовувався гриль. Глибоке просмажування і смаження застосовувалися набагато рідше.
3. Найчастіше вживали соєві продукти, морепродукти, овочі (включаючи мариновані огірки), фрукти, морські водорості, гриби і зелений чай. Яйця, молочні продукти і м'ясо споживалися помірно.
4. Для поліпшення смакових якостей їжі використовували бульйони і ферментовані приправи (соєвий соус, місо, оцет, мирин (солодке рисове вино для приготування їжі), саке. Споживання цукру і солі було низьким.
5. Основне меню складалося з рису, одного супу, однієї основної страви і двох гарнірів, щоб можна було вживати в їжу різні продукти.
Останні дослідження показали, що
нові інгредієнти, корисні для здоров'я і краси, це ферментовані продукти.
Характерною особливістю дієти 1975 року є те, що обсяг споживання ферментованих продуктів з використанням кодзі-цвілі, таких, як соєвий соус, місо і саке, був вище, ніж при вживанні інших страв. Суп місо, наприклад, в 2005 році їли тричі на тиждень, а в 1975 році - сім разів на тиждень, що більш ніж в два рази перевищує нинішній споживання. Ферментовані продукти містять органічні кислоти, наприклад, молочну кислоту, яка виробляється молочнокислими бактеріями, що підвищують харчову цінність їжі. Ферментовані продукти містять велику кількість харчових волокон. Крім того, останні дослідження показали, що ферментовані продукти містять і інші функціональні інгредієнти, такі як унікальні пептиди (піроглутамілові пептиди). Їх виробляють кодзі-цвіль і D-амінокислоти, які необхідні для підтримки краси шкіри.
Піроглутамілпептид
Рівень піроглутамілпептида
підвищується в процесі ферментації кодзі-цвілі. Ним багаті саке, соєвий соус і
місо. Є дослідження, в яких повідомляється про різні позитивні ефекти, в тому
числі про придушення підвищення ваги, захист печінки, антидепресивну дію. Піроглутамілпептид
сприяє секреції антибактеріальних речовин в тонкому кишечник.
Д-амінокислоти
У великій кількості вони присутні
в ферментованих продуктах, таких як чорний оцет, місо і соєвий соус, який в
результаті процесів бродіння і витримки набуває посиленого смаку. Рівень D-
амінокислот знижується в шкірі з віком. Однак, ми можемо отримати їх з їжі.
Вони досягають шкіри і підтримують її вологість і пружність.
Покладаючись на японське
харчування 1975 року, хорошою ідеєю може бути споживання традиційних
ферментованих продуктів, які можуть бути корисні для досягнення більш здорового
організму.